Itt a sütőtök szezon.

Úton útfélen sütőtökbe botlunk, szembe jönnek velünk plakátokon, a boltok polcain és persze recepteken.

Aki inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel küzd, bizonyára minden bevásárlás alkalmával alaposan elgondolkodik azon, hogy mit vehet, és persze hogyan tudja az ételt elkészíteni.

Ha ezzel a betegséggel élsz, tudod, hogy fontos a vércukorszint szabályozása, hiszen megelőzhetjük a cukorbetegséggel összefüggő szövődményeket, például idegkárosodást, szívbetegségeket, látászavarokat, bőrfertőzéseket és veseproblémákat és még sorolhatnánk.

Ezért különösen fontos annak megértése, hogy bizonyos ételek, például a sütőtök hogyan befolyásolják a vércukorszintet, különösen a cukorbetegek esetén.

Éppen ezért most erről fogok egy kicsit bővebben mesélni.

Milyen tápanyagok találhatók a sütőtökban?

A sütőtök egy alacsony kalóriatartalmú étel, amely számos tápanyagot tartalmaz, amelyek támogatják az általános jólétet és az egészséges vércukorszintet.

Fél csésze (120 gramm) főtt sütőtök a következő tápanyagokat biztosítja:

    Kalória: 50

    Fehérje: 2 gramm

    Zsír: 0 gramm

    szénhidrát: 11 gramm

    Rost: 3 gramm

    Cukor: 4 gramm

    Kalcium: a napi érték (DV) 4%-a

    Vas: a DV 4%-a

    C-vitamin: a DV 8%-a

    A provitamin: a DV 280%-a

A rostok jótékony szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában, és a rostban gazdag ételek fogyasztása javítja a vércukorszint szabályozását. Egy fél csésze (120 gramm) sütőtök a rost DV 12%-át tartalmazza.

Azaz, a sütőtök rendkívül tápláló. Mivel vasat, káliumot, rezet, mangánt, riboflavint, valamint A- és C-vitamint tartalmaz, igazi őszi vitaminforrás. Bár szénhidrátot is tartalmaz, más olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák e szénhidrátok vércukorszintre gyakorolt ​​hatását. Emiatt a sütőtök jó választás a cukorbetegek számára, ha tápláló, egészséges zöldségeket keresnek étrendjükhöz.

A Reuters által közzétett jelentés szerint is a sütőtök kivonat hasznos lehet a cukorbetegek számára, mivel segíthet alacsonyan tartani a vércukorszintet cukorbetegeknél. 2007-ben kínai kutatók állatkísérletek során megállapították, hogy az állatok gyógyszer által kiváltott cukorbetegsége kezelhető tökkivonattal. Ezeknek az állatoknak alacsonyabb vércukorszintjük, nagyobb inzulinszekréciójuk és több inzulintermelő béta-sejtjük van, mint a cukorbeteg patkányoknak, amelyek nem kaptak kivonatot.

Különféle egyéb kutatásokat is végeztek az idők során, amelyek pozitív eredményeket mutattak a sütőtök fogyasztásával kapcsolatban az inzulinérzékenység, a cukorbetegség kialakulásának késleltetése és mások tekintetében. Ezért a sütőtök vércukorszint-csökkentő tulajdonságokkal rendelkezhet, beleértve a fokozott inzulinérzékenységet és a fokozott inzulinszekréciót.

Míg a sütőtök tartalmaz szénhidrátot, gazdag oldható rostokban is, amelyek lassítják a cukor lebomlását a vérben, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

Sütőtök hatása a vércukorszintre

A glikémiás terhelés (GL) a szénhidrátban gazdag élelmiszerek rangsoroló rendszere. Azt jelzi, hogy hány szénhidrát van egy adag ételben, és milyen mértékben emeli meg az étel a vércukorszintet. A 10-nél kisebb GL azt jelzi, hogy egy élelmiszer minimális hatással van a vércukorszintre. Erről már biztos hallottál, de inkább ismételjük el, hogy biztos rögzüljön!

Tehát a glikémiás index (GI) egy 0-tól 100-ig terjedő skála, amely azt jelzi, hogy egy élelmiszer milyen mértékben okozhatja a vércukorszint emelkedését. A magasabb számok azt jelentik, hogy egy élelmiszer nagyobb vércukorszint-emelkedést okoz. A GI azonban nem veszi figyelembe az élelmiszer szénhidráttartalmát. Így a GL jobban felméri, hogy egy adott étel reális adagja mennyire befolyásolja vércukorszintjét.

A sütőtök esetén e így alakul: GI 75- azaz magas glikémiás indek, de alacsony glikémiás terhelés: GL 3.

Ez azt jelenti, hogy mindaddig, amíg betartod, hogy egyetlen adag sütőtököt eszel, az nem befolyásolhatja jelentősen a vércukorszintedet. Nagy mennyiségű sütőtök fogyasztása azonban drasztikusan megnövelheti a vércukorszintet!

Mint minden szénhidrátban gazdag ételnél, az adagok szabályozása kulcsfontosságú a vércukorszint szabályozásában.

A sütőtök egy adagja (kb. 120 gramm) magas rost- és alacsony szénhidráttartalmú. Míg a sütőtöknek magas a glikémiás indexe, alacsony a glikémiás terhelése van, ami azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy jelentős hatással lesz a vércukorszintre, amíg az adagokat betartod.

A kutatások azt mutatják, hogy a sütőtöknek számos lehetséges előnye van a cukorbetegek számára.

Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a sütőtökben lévő vegyületek csökkentik a cukorbeteg egerek inzulinszükségletét azáltal, hogy természetes módon növelték az inzulintermelést.

Egy másik állatkísérlet azt figyelte meg, hogy a sütőtökben található két vegyület – a trigonellin és a nikotinsav – felelős lehet a vércukorszint-csökkentő és a cukorbetegség-megelőző hatásokért.

Sőt, egy másik, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egereken végzett vizsgálatban a tökből készült szénhidrátok, az úgynevezett poliszacharidok és a Pueraria mirifica növényből izolált puerarin nevű vegyület kombinációjáról kimutatták, hogy javítja a vércukorszint szabályozását és az inzulinérzékenységet.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, emberi kutatásra van szükség ezeknek a hatásoknak a megerősítéséhez.

Vagyis az állatkísérletek arra utalnak, hogy a sütőtök olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára előnyösek lehetnek azáltal, hogy csökkentik vércukorszintjüket és inzulinszükségletüket. Mivel hiányoznak az emberi kutatások, nagyon fontos, hogy az adagokat betartsuk.

Hogy fogyasszuk a sütőtököt?

Először is felejtsük el a sütőtökös ízesítésű kávét, kenyeret, pékárukat!

Bár ezek az élelmiszerek sütőtököt tartalmaznak, kevésbé egészséges összetevőket is tartalmaznak, és nem kínálják ugyanazokat az előnyöket, mint a sütőtök fogyasztása önmagában.

Mit együnk?

Sütőtököt önmagában vagy zöld salátában sütőtök darabokat szórva.

Sütőtökből készült levest.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/is-pumpkin-good-for-diabetics#pumpkin-diabetes

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6429091/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19420712/