Oxálsav túltengés szindróma
HA SZÁMOS ORVOSI VIZSGÁLAT ÉS KEZELÉS UTÁN A PANASZAID MÉG MINDIG FENNÁLLNAK – LEHET, HOGY AZ OXÁLSAV ÁLL A HÁTTÉRBEN?
Az orvosi szakirodalom az oxálsavat elsősorban a vesekövekkel kapcsolatban említi meg. A veseköveken kívüli oxálsav eredetű problémákról nagyon kevés ismeretanyag található, és a legtöbb szakember nem rendelkezik mélyebb ismeretekkel ebben a témában.
Pedig az igazság az, hogy sok-sok ember szenvedhet az oxálsav túltengés tüneteitől. Ez a probléma nagyságrendekkel gyakoribb, mint gondolnánk. Ennek a tünetei sokrétűek lehetnek, és a vesekövesség csak egy kisebb százalékban fordul elő közöttük, nem az lesz a vezető panasz.
Nézd meg az oxálsav diéta kurzust
Az oxálsav tudatos diéta kurzus egyedi módon, elsőként Magyarországon az
oxálsav okozta problémák kezelésére ad megoldást!
Gábor – 43 éves mérnök. Évek óta szenvedett emésztőrendszeri panaszoktól. Számos szakorvossal konzultált, számos diétaformát kipróbált, de a tünetei nem javultak. Állandó puffadás és kellemetlen hasi görcsök jellemezték a napjait. Egy ismerőse azt javasolta neki, hogy hagyja el a mindennapos spenót fogyasztást, amit évek óta alkalmazott abban a hitben, hogy az milyen egészséges. (A spenótnak rendkívül magas az oxálsav tartalma.) A spenót és a többi magas oxálsav tartalmú étel elhagyása után heteken belül rendbejött az összes emésztőszervi panasza.
Erzsi – 58 éves, kozmetikus. Fiatal kora óta szenved húgyúti panaszokkal. Számos antibiotikum kúrán van túl, habár a tenyésztések többsége negatív szokott lenni. Miután hallott az oxálsav okozta problémákról, rájött, hogy a diétájával éveken keresztül túladagolta magának az oxálsavat. Megtanulta az alacsony oxálsav tartalmú diéta alapelveit és két hónap alatt 90%-ban javultak a tünetei.
MI AZ AZ OXÁLSAV?
Az oxálsav egy egyszerű sav, amely tulajdonképpen egy anyagcsere végtermék. Származhat növényekből vagy kis mennyiségben előállíthatja a szervezetünk (kivéve, ha egy ritka genetikai betegségben szenvedünk, amelyben túl sok oxálsavat termel a májunk). Az oxálsavnak különböző formái vannak, mint például a szabad oxálsav, az oldékony oxálsav (Na-oxalát, K-oxalát), amelyek könnyen feloldódnak és felszívódnak, valamint a stabil kristályos formák (kalcium-oxalát, magnézium-oxalát, vas-oxalát), amelyek nem oldódnak fel könnyen, és a kalciummal kialakított kapcsolatuk a legerősebb. Az oxálsavat a szervezetünk a vizelettel választja ki, ezért néha a vizeletvizsgálat során is látható a kikristályodott kálcium-oxalát.
Magas oxálsav tartalmú ételek
spenót, sóska, mángold, céklalevél, csillaggyümölcs, feketeszeder, rebarbara, mandula, dió, mogyoró, szezámmag, chiamag, kesudió, szójabab, tarkabab, feketebab, hajdina, édeskrumpli, főzőbanán, kakaópor, kurkuma és fahéj.
Alacsony oxálsav tartalmú ételek
bordáskel, fodroskel, rukkola, saláták, vizitorma, karfiol, brokkoli, káposzta, kelbimbó, cukkini, uborka, retek, sütőtök, tök, alma, avokádó, szőlő, dinnye, őszibarack, citrom, hagyma, fokhagyma, fehérbors, kukorica, fehérrizs, lenmag, fehérbab, vörösbab, sárgaborsó, hús, hal, tojás és tej.
ALAPVETŐ TUDNIVALÓK AZ OXÁLSAV TARTALOM TÁBLÁZATOKRÓL:
-
A növényeknek különböző alfajai vannak, és ezeknek különböző oxálsav tartalmuk lehet, például a babok között: fehérbab, tarkabab, vörösbab, feketebab, szójabab stb., a krumplik között – vörös, fehér, sárga, kék stb. Míg az egyik alfaj magas, addig a másik alfaj alacsony kategóriába is tartozhat.
-
Ha ugyanazt a növényt többször is megmérik, különböző értékeket találhatnak. Az eredményeket befolyásolhatja, hogy mikor és milyen módszerrel mérték meg, valamint a termőföld minősége és a növény növekedési szezonja.
-
Az alacsony vagy magas oxálsav tartalmat több módon lehet meghatározni, például 100 grammra vonatkoztatva, vagy egy szokásos adagra vonatkoztatva. A táblázatokban általában a 100 g-ra vetített mennyiséget tüntetik fel. A szokásos adag ennél több vagy kevesebb is lehet, pl. krumpli esetében 300 g, míg feketebors esetében csak 0,1 g.
-
Az oxálsav mennyisége és felszívódása is változó lehet. A teljes oxálsav tartalomnak van egy oldékony és egy stabil só (kalcium-oxalát) része. Például az édeskrumpli magas oxálsav tartalommal rendelkezik, de nagy része nem oldékony.
-
Nem szabad általánosítani és egész ételcsoportokra vonatkoztatni az oxálsav tartalmat. Nincs egyetemes lista, és egy adott ételcsoport több kategóriába is tartozhat attól függően, hogy mikor és milyen módszerrel mérték meg az értékeit. Fontos, hogy ne csak felületes táblázatokra támaszkodjunk.