Az orvosi szakirodalom az oxálsavat elsősorban a vesekövekkel kapcsolatban említi meg. A veseköveken kívüli oxálsav eredetű problémákról nagyon kevés ismeretanyag található, és a legtöbb szakember nem rendelkezik mélyebb ismeretekkel ebben a témában.

Pedig az igazság az, hogy sok-sok ember szenvedhet az oxálsav túltengés tüneteitől. Ez a probléma nagyságrendekkel gyakoribb, mint gondolnánk. Ennek a tünetei sokrétűek lehetnek, és a vesekövesség csak egy kisebb százalékban fordul elő közöttük, nem az lesz a vezető panasz.

Gábor – 43 éves mérnök. Évek óta szenvedett emésztőrendszeri panaszoktól. Számos szakorvossal konzultált, számos diétaformát kipróbált, de a tünetei nem javultak. Állandó puffadás és kellemetlen hasi görcsök jellemezték a napjait. Egy ismerőse azt javasolta neki, hogy hagyja el a mindennapos spenót fogyasztást, amit évek óta alkalmazott abban a hitben, hogy az milyen egészséges. (A spenótnak rendkívül magas az oxálsav tartalma.) A spenót és a többi magas oxálsav tartalmú étel elhagyása után heteken belül rendbejött az összes emésztőszervi panasza.

Erzsi – 58 éves, kozmetikus. Fiatal kora óta szenved húgyúti panaszokkal. Számos antibiotikum kúrán van túl, habár a tenyésztések többsége negatív szokott lenni. Miután hallott az oxálsav okozta problémákról, rájött, hogy a diétájával éveken keresztül túladagolta magának az oxálsavat. Megtanulta az alacsony oxálsav tartalmú diéta alapelveit és két hónap alatt 90%-ban javultak a tünetei.

Ez a cikk az oxálsav túltengéssel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket szeretné megosztani

Az oxálsavval kapcsolatos problémák jelei lehetnek különböző megmagyarázatlan panaszok, látszólag ok nélküli fájdalmak, égő, szúró fájdalom bárhol a testben, húgyúti fertőzésre emlékeztető kellemetlen érzés, hüvelyi fájdalom, szemfájdalom, fogínyproblémák, csont- és ízületi fájdalmak, bélrendszeri problémák, bélgyulladás és bőrproblémák.

MI AZ AZ OXÁLSAV?

Az oxálsav egy egyszerű sav, amely tulajdonképpen egy anyagcsere végtermék. Származhat növényekből vagy kis mennyiségben előállíthatja a szervezetünk (kivéve, ha egy ritka genetikai betegségben szenvedünk, amelyben túl sok oxálsavat termel a májunk). Az oxálsavnak különböző formái vannak, mint például a szabad oxálsav, az oldékony oxálsav (Na-oxalát, K-oxalát), amelyek könnyen feloldódnak és felszívódnak, valamint a stabil kristályos formák (kalcium-oxalát, magnézium-oxalát, vas-oxalát), amelyek nem oldódnak fel könnyen, és a kalciummal kialakított kapcsolatuk a legerősebb. Az oxálsavat a szervezetünk a vizelettel választja ki, ezért néha a vizeletvizsgálat során is látható a kikristályodott kálcium-oxalát.

Magas oxálsav tartalmú ételek: spenót, sóska, mángold, céklalevél, csillaggyümölcs, feketeszeder, rebarbara, mandula, dió, mogyoró, szezámmag, chiamag, kesudió, szójabab, tarkabab, feketebab, hajdina, édeskrumpli, főzőbanán, kakaópor, kurkuma és fahéj.

Alacsony oxálsav tartalmú ételek: bordáskel, fodroskel, rukkola, saláták, vizitorma, karfiol, brokkoli, káposzta, kelbimbó, cukkini, uborka, retek, sütőtök, tök, alma, avokádó, szőlő, dinnye, őszibarack, citrom, hagyma, fokhagyma, fehérbors, kukorica, fehérrizs, lenmag, fehérbab, vörösbab, sárgaborsó, hús, hal, tojás és tej.

Fontos megjegyezni, hogy ha az interneten megpróbálsz oxálsav tartalomra vonatkozó táblázatot keresni, akkor minél több helyen nézed meg, annál több ellentmondást fogsz találni, mert nincs egy meghatározott és kőbe vésett táblázat. Az oxálsav tartalmat sokminden befolyásolja, és szinte minden mérés más eredményt fog mutatni. Egyes növényfajták alfajai között is nagy különbségek vannak, a földrajzi terület, az évszak, a termőföld minősége, a mérési technika és még sokminden más befolyásolja azt, hogy mennyi lesz egy adott növény oxálsav tartalma.

Ha a legalaposabb és legtöbb adatot tartalmazó táblázatot szeretnéd megtalálni, akkor azt a Susan Owens által vezetett Try Low Oxalates nevű angol nyelvű facebook csoportban találod meg.

ALAPVETŐ TUDNIVALÓK AZ OXÁLSAV TARTALOM TÁBLÁZATOKRÓL:

 • A növényeknek különböző alfajai vannak, és ezeknek különböző oxálsav tartalmuk lehet, például a babok között: fehérbab, tarkabab, vörösbab, feketebab, szójabab stb., a krumplik között – vörös, fehér, sárga, kék stb. Míg az egyik alfaj magas, addig a másik alfaj alacsony kategóriába is tartozhat.
 • Ha ugyanazt a növényt többször is megmérik, különböző értékeket találhatnak. Az eredményeket befolyásolhatja, hogy mikor és milyen módszerrel mérték meg, valamint a termőföld minősége és a növény növekedési szezonja.
 • Az alacsony vagy magas oxálsav tartalmat több módon lehet meghatározni, például 100 grammra vonatkoztatva, vagy egy szokásos adagra vonatkoztatva. A táblázatokban általában a 100 g-ra vetített mennyiséget tüntetik fel. A szokásos adag ennél több vagy kevesebb is lehet, pl. krumpli esetében 300 g, míg feketebors esetében csak 0,1 g.
 • Az oxálsav mennyisége és felszívódása is változó lehet. A teljes oxálsav tartalomnak van egy oldékony és egy stabil só (kalcium-oxalát) része. Például az édeskrumpli magas oxálsav tartalommal rendelkezik, de nagy része nem oldékony.
 • Nem szabad általánosítani és egész ételcsoportokra vonatkoztatni az oxálsav tartalmat. Nincs egyetemes lista, és egy adott ételcsoport több kategóriába is tartozhat attól függően, hogy mikor és milyen módszerrel mérték meg az értékeit. Fontos, hogy ne csak felületes táblázatokra támaszkodjunk.

MI BEFOLYÁSOLJA AZ OXÁLSAV FELSZÍVÓDÁSÁT?

Az oxálsav felszívódását több tényező befolyásolja. Az egyik fontos szempont a bélben jelen lévő kalcium mennyisége. Ha kálciummal együtt fogyasztjuk, a kálcium megköti az oxálsavat, és a széklettel kiürül. Ezen kívül a bélfal állapota és a bélflóra egészsége is szerepet játszik az oxálsav felszívódásában. Áteresztő bél esetén is több kerül a bélből a vérkeringésbe. Az epetermelés épsége is befolyásolja a felszívódást, ugyanis ha nem szívódik fel a zsír, a zsírok megkötik a kálciumot, és több oxálsav szívódik fel. Bélműtétek, pl. bypass, rövid bél szindróma, gyulladásos bélbetegségek, pl. Crohn betegség, gyógyszerek, amelyek gátolják a zsír felszívódását, szintén befolyásolják ezt.

Az oxálsav egyéb károkat is tud okozni a bélben. Megköti az ásványi anyagokat, például a kálciumot, magnéziumot, vasat stb., így hiányállapotok alakulhatnak ki, hiába fogyasztjuk ezeket az tápanyagokat. Az oxálsav kristályok tűszerűek lehetnek, amely irritálhatja a bélfalat, bélgyulladást és egyéb bélproblémákat is okozhat.

Szervezetünk a túl sok oxálsavat ki tudjuk választani a bélbe, de ez is újra fel tud szívódni. A legtöbb oxálsavat a vizelettel választjuk ki. A vizeletben lévő oxálsav ha túl magas koncentrációban van és kikristályosodik, akár veseproblémákat is okozhat. A vizelet oxálsav tartalmának mérése azonban nem mérvadó, mert a vizeletben gyakran alacsony az oxálsav szintje, holott a szervezet lehet túlterhelt.

Ha a testünk nem tud hatékonyan megszabadulni a túl sok oxálsavtól, illetve, ha túl nagy a bevitel mértéke, akkor nem tud mást tenni, minthogy tárolja. A tárolás a testünk bármely pontján megtörténhet: elsősorban a sejtek belsejében, az ízületekben, csontokban, izmokban, kötőszövetben, szemben, fogakban, ínyben, ováriumban, herékben, mellszövetben, agyban, fülben, stb.

MENNYI AZ OPTIMÁLIS NAPI OXÁLSAV BEVITEL?

Az alacsony oxálsav diéta maximálisan napi 50-60 mg-ot enged meg. Az általános ajánlások napi 100-200 mg-ig is megengedik az oxálsav fogyasztást. Túladagolni nem nehéz, és egyesek akár napi 500-1000 mg-ot is elfogyaszthatnak.

Miben mennyi oxálsav van? Nézzünk meg néhány példát:

mandula 100g – 400mg,

spenót 100g – 500 mg

rebarbara 100g – 500mg,

édeskrumpli 100g – héjában sütve 160mg – de egy nagyobb méretű édeskrumpli az kb. 300g!

kakaópor 1 evőkanál – 45mg

kurkuma 1 kiskanál – 50mg

zöld főzőbanán 100g – 200mg

mángold 100g – 335mg

főtt cékla 100g – 95mg

NEM MINDENKINEK VAN GONDJA AZ OXÁLSAVVAL

Vannak olyan emberek, akik viszonylag nagy mennyiséget is tolerálnak gond nélkül, de pl. a bélbetegséggel élőknél több oxálsav szívódik fel. Genetikai tényezők is befolyásolják a toleranciát, például autista emberek nehezebben tolerálják az oxálsavat, és náluk az alacsony oxálsav diéta különösen hasznos lehet.

TÜNETEK EGÉSZ SORÁÉRT LEHET FELELŐS AZ OXÁLSAV

 • Veseproblémák, vesekövek
 • Bélproblémák, cöliákia, “áteresztő bél”
 • Légzési problémák, fokozott nyálkatermelődés.
 • Mentális problémák: alvászavarok, hangulatzavarok, viselkedés megváltozása, gondolkozási nehézség, autizmus.
 • Vizeletürítési problémák és nemi szervi fájdalom (intersticiális cisztitis, vulvodinia)
 • Íny- és fogproblémák.
 • Csont- és kötőszöveti instabilitás.
 • Hozzájárulhat az idő előtti öregedéshez

Az oxálsav tűszerű szerkezete miatt tapasztalható tűszúrás szerű fájdalom a test bármely pontján jelentkezhet, például a húgyhólyag, hüvely, bőr, szem, fogíny, ízületek, izmok vagy has-belek területén. Ez a fájdalom gyakran egyoldali és nincs látszólagos oka. Vándorolhat, néha itt, néha ott jelentkezhet. Emellett az oxálsav túlfogyasztása neuropátiának diagnosztizált égő fájdalmat is okozhat. Egyéb lehetséges tünetek közé tartozhatnak a kéz alagút szindróma, húgyúti gyulladás és gyulladásos bélbetegség.

Bár ezek a tünetek ijesztőek lehetnek, a jó hír az, hogy az oxálsav bevitelének csökkentésével képesek lehetünk megszüntetni az évek óta fennálló problémáinkat.

HONNAN TUDHATOM, HOGY NÁLAM GONDOT OKOZ-E AZ OXÁLSAV?

Számoljuk ki, átlagosan mennyi oxálsavat fogyasztunk naponta. Ha ez 100-200 mg között van, valószínűleg nem okoz problémát. Ha naponta 500-1000 mg-ot is fogyasztasz, akkor valószínűleg ez problémát okozhat, de eddig nem tulajdonítottál neki jelentőséget.

Fontos megnézni, milyen diétán vagy. Ha sok húst és hagyományos magyar ételeket fogyasztasz, amelyek viszonylag alacsony oxálsav tartalmúak, akkor valószínűleg nincs gond. Ha reform étrenden vagy, különösen gluténmentesen, figyelj arra, hogy a gluténmentes lisztek nagy része magas oxálsav tartalmú lehet. Sok olyan étel, amelyet egészségesnek gondolunk, valójában magas oxálsav tartalommal rendelkezik. Fontos mértékkel fogyasztani ezeket az ételeket, és nem visszatérni a régi egészségtelen étrendhez.

KINEK ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI AZ ALACSONY OXÁLSAV TARTALMÚ DIÉTÁT?

 • Húgyúti fertőzésekkel és vesekővel szenvedő emberek
 • Emésztőrendszeri problémákkal, vastagbél-műtéten vagy gyomor-bypasson átesett személyek.
 • Nyilvánvaló ok nélkül jelentkező fájdalmak vagy változó testrészeken jelentkező fájdalmak esetén.
 • Karokban, kezekben, lábakban vagy lábfejekben jelentkező fájdalom vagy gyengeség.
 • Hát merevsége vagy hátfájdalom.

Ha ezek közül három vagy több fennáll, akkor érdemes kipróbálni az alacsony oxálsav tatalmú diétát.

HOGYAN KEZDJÜK EL AZ ALACSONY OXÁLSAV TARTALMÚ DIÉTÁT?

Ismerd meg az ételek oxálsav tartalmát. Számold ki, mennyi oxálsavat fogyasztasz naponta. Vezess ételnaplót és tanulj meg minél többet erről a témáról.

Fontos: Soha ne kezdd el az alacsony oxálsav tartalmú diétát hirtelen! Fokozatosan csökkentsd a bevitelt mértéket! MIÉRT? Mert amikor hirtelen abbahagyjuk az oxálsav fogyasztását, a sejtek elkezdik kibocsátani a tárolt oxálsavat a vérbe, ami kristályokat képezhet, károsíthatja a szöveteket, és anyagcserezavarokat okozhat. Ezenkívül hirtelen csökkentheti bizonyos ásványi anyagok szintjét is, például a káliumét, ami szívritmus zavarokhoz is vezethet. Ezt a jelenséget dömping szindrómának is nevezik, és akár életveszélyes is lehet. Ezért fontos, hogy csak fokozatosan szabad lecsökkenteni az oxálsav fogyasztást.

Tervezd meg az étrendedet. Ha korábban 500 mg alatt fogyasztottál, hetente csökkentsd 10%-kal, hogy elérjed a napi 50 mg szintet 9 hét alatt. Ha korábban 500 mg-nél többet fogyasztottál, hetente csökkentsd 5%-kal. Nézd meg, mennyi olyan ételt fogyasztasz, ami a magas oxálsav listán van, és minden nap fogyasztod. Hagyj el egyet belőle, különösen, ha sok mandulát vagy spenótot fogyasztottál. Jegyezd le a tüneteidet és a változásokat egy naplóban. Egy hét múlva hagyj el egy másik magas oxálsav ételt, és fogyassz közepes és alacsony oxálsav tartalmú ételeket.

Fontos: Az oxálsav csökkentésekor mellékhatások, az úgynevezett oxálsav-dömping szindróma jelentkezhetnek. Ezek a tünetek hasonlóak lehetnek az oxálsav túlfogyasztásához, és ciklikusan jelentkezhetnek. Az oxálsav-dömping szindróma minden emberben más tüneteket okozhat. Az oxálsav dömping esetén ajánlott kálciumot és magnéziumot fogyasztani, valamint más kálciumban gazdag ételeket, pl. káposztafélék. Ha az alcsony oxálsav diéta mellett valaki nem tapasztal dömping jeleket, akkor vagy nincs is problémája az oxálsavval, vagy pedig még mindig túl sokat fogyaszt belőle.

Ha szeretnéd kipróbálni az alacsony oxálsav diétát, és szeretnél több információt nyerni ebben a témában, akkor ajánlom neked is az oxálsav tudatos diéta kurzusomat, amelyet ezen a linken tudsz elérni:

https://inzulinkontroll.systeme.io/oxalsavdieta

Hamarosan, június 25-én lesz a következő élő workshop, amely a kurzus része. Ha időben jelentkezel, akkor még részt tudsz venni az élő adáson!