A böjtölésről egyre több jó dolog derül ki. Terápiás hatása is lehet a potenciális egészségügyi előnyei miatt. Ezek többféle úton keresztül valósulnak meg, az autofágia, azaz a szervezet öntisztuló folyamatának növelésétől a mitokondriális funkció, azaz a sejtek energia-előállító és energia-raktározó képessége optimalizálásáig.

Orvosi kutatások különböző típusú időszakos böjtöléseket vizsgáltak meg a klinikai alkalmazás céljából, beleértve a testsúlycsökkentést és a metabolikus egészség javítását.

Az elmúlt néhány évben az időszakos böjtölési megközelítéseket a nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) kezelésével kapcsolatban is megvitatták, azonban kevés adat volt a kimenetel, a hatékonyság és a biztonsági paraméterek értékelésére. A közelmúltban azonban két randomizált, kontrollált vizsgálat (RCT) értékelte az időszakos böjt, különösen a váltakozó napi böjt és az időkorlátozott étkezés előnyeit a NAFLD-vel diagnosztizált betegek esetében. Mindkét kutatás meggyőző eredményekről számolt be.

Váltakozó napi böjt + testmozgás

Az úgynevezett 2023 Ezpeleta et al. RCT kutatás a beszámolók szerint az egyik első olyan vizsgálat, amely a testmozgással kombinált időszakos böjt hatását vizsgálta a NAFLD kimenetelére.

Konkrétan ez a három hónapos vizsgálat a váltakozó napi böjt és a mérsékelt intenzitású aerob testmozgás hatását vizsgálta mind az intrahepatikus triglicerid (IHTG) tartalomra, a májzsír felhalmozódásának mutatójára, mind a metabolikus kockázati tényezőkre. A vizsgálatban 80 elhízott és NAFLD-ben szenvedő beteg vett részt (átlagéletkoruk 44 év; elsősorban spanyolajkú és fekete bőrű nők), és a résztvevőket a következő négy csoport egyikébe csoportosították véletlenszerűen.

    Váltakozó napi böjtölés (ADF=alternate day fasting) plusz aerob edzés: Ebben a kombinált csoportban a résztvevők váltakozva böjtölő napokat (600 kcal-t fogyasztottak vacsoraként 17:00-20:00 óra között) és “lakomázó” napokat (tetszés szerint ettek) tartottak. Emellett hetente ötször közepes intenzitású aerob edzésen vettek részt (edzésenként 60 perc).

    Csak váltakozó napi böjtölés csoport: A résztvevők ebben a csoportban váltakozó böjtölő napokat (600 kcal-t fogyasztottak vacsoraként 17:00-20:00 óra között) és “lakomázós” napokat (tetszés szerint ettek) tartottak, de nem végeztek testedzést.

    Csak testmozgás csoport: A résztvevők ebben a csoportban csak a hetente ötször tartott, közepes intenzitású aerob edzésen vettek részt (60 perc/edzés), de nem böjtöltek.

    Kontrollcsoport beavatkozás nélkül: E csoport résztvevőit arra utasították, hogy a vizsgálat során tartsák meg szokásos étkezési vagy edzési szokásaikat, és ne próbáljanak változtatni a testsúlyukon.

Három hónap elteltével a kutatók megállapították, hogy az IHTG-tartalom (májzsír tartalom)  jelentősen, 5,48%-kal csökkent a kombinált csoportban (95% CI, -7,77% és -3,18% között) a csak testmozgást végző csoporthoz (-1,30%) és a kontrollcsoporthoz (-0,17%) képest.

Érdekesség, hogy az IHTG-tartalom csökkenése a kombinált csoportban nem különbözött jelentősen a csak váltakozó napi böjtölést tartó csoport csökkenésétől (-2,25%; 95% CI, -4,46% és -0,04% között). További kutatások segíthetnek tisztázni, hogy a böjtölés és a testmozgás kombinált beavatkozása jelentősen nagyobb mértékben csökkentené-e az IHTG-tartalmat, mint a csak böjtölés a NAFLD-ben szenvedő betegeknél.

Ami a metabolikus kockázati tényezőket illeti, a váltakozó napi böjtölés és a testmozgás kombinált beavatkozása nagyobb mértékben csökkentette a testsúlyt és a zsírtömeget a csak testmozgás és a kontrollcsoportokhoz képest; ezek a tényezők azonban nem különböztek jelentősen a kombinált és a csak böjtölő csoport között. Emellett a derékkörfogat és az inzulinrezisztencia (HOMA-IR-rel mérve) is jelentősen csökkent a kombinált csoportban a kontrollhoz képest.

Következtetés

Összességében az Ezpeleta és munkatársai által végzett RCT bizonyította a váltakozó napi böjtölés és a testmozgás kombinált alkalmazásának jelentős hatékonyságát a zsírmáj, a testsúly, a zsírtömeg, a derékkörfogat, az alanin-transzamináz (ALT), az éhomi inzulin és az inzulinrezisztencia csökkentése, valamint az inzulinérzékenység növelése tekintetében az elhízott és NAFLD-vel diagnosztizált emberek esetében a kontrollokhoz képest.

Mi a helyzet az időkorlátozott étkezés + alacsony cukortartalmú étrend esetén?

Egy másik, nemrégiben végzett vizsgálatban Kord-Varkaneh és munkatársai az időkorlátozott étkezés (TRF=time restricted feeding) és az alacsony cukortartalmú diéta hatását vizsgálták a NAFLD kimenetelére és a metabolikus egészségi mutatókra. Ez a beavatkozás a cirkadián ritmus optimalizálásával kapcsolatos lehetséges előnyöket is vizsgálta a NAFLD kezelési tervén belül.

Ebben a 12 hetes RCT-ben 45 középkorú, NAFLD-vel diagnosztizált embert toboroztak egy iráni orvosi központból (átlagos BMI 29,9), és randomizálták őket vagy a beavatkozási csoportba (napi cirkadián böjt/időkorlátozott étkezés mintát követtek, amely 16 órás böjtöt és 8 órás táplálkozást tartalmazott alacsony cukortartalmú étrend mellett) vagy a kontrollcsoportba (izokalóriás kontrolldiétát követtek a hagyományos étkezés elosztása és étkezési mintázat alapján). Míg az összes energiabevitel (kcal/nap) nem különbözött szignifikánsan a két csoport között, a beavatkozó csoport az előírt alacsony cukortartalmú étrend miatt (a napi kalóriák kevesebb mint 3%-ára korlátozott szabad cukorbevitel) kevesebb szénhidrátot fogyasztott, mint a kontrollcsoport.

A statisztikailag szignifikáns eredmények között a kutatók arról számoltak be, hogy a kontrollokhoz képest az időkorlátozott étkezés plusz alacsony cukortartalmú diétás beavatkozás:

  –  Csökkentette a testzsírt, a testsúlyt, a derékkörfogatot és a testtömegindexet.

  –  Csökkent az éhgyomri vércukor és a májjal kapcsolatos enzimek (alanin-aminotranszferáz, aszpartát-aminotranszferáz, γ-glutamil-transzpeptidáz) keringő szintje

  – Csökkentette mind a fibrózis pontszámot, mind a steatosis pontszámot/kontrollált csillapodási paramétert (CAP)

  –  Csökkentette a lipideket, beleértve az összkoleszterint

  –  Csökkentek a gyulladásos jelzők, beleértve a magas érzékenységű C-reaktív fehérjét és a citokeratin-18-at, ami a steatohepatitis (zsírmáj) biomarkere.

A kutatók megjegyezték, hogy bár a 12 hetes időkorlátozott étkezés és alacsony cukortartalmú diéta nem gyógyította meg teljesen a NAFLD-t, a CAP csökkenése, valamint a máj merevségének javulása arra utal, hogy ennek klinikai jelentősége van a zsírmáj és a kapcsolódó anyagcsere rendellenességek kezelésében.

Emellett a kísérlet időkorlátozott étkezés komponense a cirkadián ritmus, a táplálkozás és az anyagcsere közötti kapcsolatot vizsgálta, és metabolikus előnyökre utalt, ha az életmódbeli viselkedést, például az étkezés időzítését összehangoljuk a szervezet belső órájával.

Következtetés

A NAFLD kezelésének standardja az életmódbeli beavatkozásokra összpontosít, amelyek javítják a táplálkozási szokásokat és a testmozgási szokásokat a testsúlycsökkentés támogatására. A terápiás böjtöléses megközelítések megfelelőek lehetnek a beteg személyre szabott kezelési vagy megelőzési tervének részeként. Nagyobb NAFLD vizsgálati populációkra és hosszabb beavatkozási időtartamra van szükség ahhoz, hogy tisztázzuk a böjtölés előnyeinek klinikai mértékét a NAFLD kezelésében. Az ilyen beavatkozások fenntarthatóságát és a populáció-specifikus hosszú távú biztonsági aggályokat is vizsgálni kell. A közelmúltban végzett RCT-k eredményei azonban rávilágítanak az e krónikus betegség és a hozzá kapcsolódó kardiometabolikus rendellenességek szempontjából releváns terápiás böjtölésből eredő egészségjavulási lehetőségekre.

Források:

  1. Ezpeleta M, Gabel K, Cienfuegos S, et al. Effect of alternate day fasting combined with aerobic exercise on non-alcoholic fatty liver disease: a randomized controlled trial. Cell Metab. 2023;35(1):56-70.e3. doi:1016/j.cmet.2022.12.001
  2. Kord-Varkaneh H, Salehi-Sahlabadi A, Tinsley GM, Santos HO, Hekmatdoost A. Effects of time-restricted feeding (16/8) combined with a low-sugar diet on the management of non-alcoholic fatty liver disease: a randomized controlled trial. Nutrition. 2023;105:111847. doi:1016/j.nut.2022.111847
  3.  National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Eating, diet, & nutrition for NAFLD & NASH: how can my diet help prevent or treat NAFLD? National Institutes of Health. Reviewed April 2021. Accessed March 9, 2023. https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease/nafld-nash/eating-diet-nutrition