A görögdinnye mindig is a nyári nagy kedvencek közé tartozott!

Viszont ha valakinek inzulinrezisztenciája vagy cukorbetegsége van, akkor bizony sok helyen azt hallja, hogy ilyet nem szabad ennie!

Mi is az igazság a dinnyével kapcsolatban?

A görögdinnye eredetét nézve egy Nyugat-Afrikában őshonos gyümölcs, amelynek amellett, hogy érzésre hűtő jellegű hatása van, nagyon jó folyadék, vitamin és ásványi anyagforrás is!

Megtalálhatóak benne az A és C vitaminok, B-6 vitamin, kálium, magnézium, kálcium, vas, és rostok is!

Az A vitamin támogatja az egészséges látást, és segíti a szív, a vese és a tüdő karbantartását.

A C-vitaminról ismert, hogy javítja a szív egészségét, segít bizonyos rákbetegségek megelőzésében és segít leküzdeni a megfázás tüneteit.

Mivel magas a rosttartalma, a görögdinnye fogyasztása javíthatja az emésztést is.

A mérsékelt mennyiségű görögdinnye fogyasztása nem csak csökkentheti az édesség utáni vágyat, hanem hosszabb ideig megőrzi a jóllakottság érzését, mivel a görögdinnye több mint 90 százaléka víz.

A hidratáltság megőrzése mellett a görögdinnye segíthet betartani a diétát, és segíthet a súlyszabályozásban.

A görögdinnye likopént is tartalmaz, amely egy színes növényi tápanyag, a gyümölcs színét is adja és egyben erős antioxidáns is.

A likopén segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ugyanez megtalálható a paradicsomban is, és ez bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Mi a helyzet a görögdinnyében található szénhidráttal és cukorral?

Hol esik a görögdinnye a glikémiás indexen?

A glikémiás index (GI) egy 1 és 100 közötti érték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire emeli meg a vércukorszintet. Ezeket az értékeket a szerint határozzák meg, hogy az egyes élelmiszerek hogyan viszonyulnak a referenciatermékekhez. Ilyen referencia lehet mondjuk a kristálycukor.

A glikémiás terhelés (GL) a GI és a tényleges szénhidráttartalom kombinációja egy tipikus ételadagban. Az érvelés szerint a GL valósabb értéket ad arra vonatkozóan, hogy egy adott élelmiszer hogyan befolyásolhatja a vércukorszintet.

Azok az emberek, akik cukorbetegségüket szénhidrátszámlálással kezelik, gyakran alkalmazzák ezt a megközelítést. Az alacsony vagy közepes GI-vel rendelkező élelmiszerek kevésbé valószínű, hogy emelik a vércukorszintet.

Az 55 vagy az alatti GI alacsonynak, az 55 és 69 közötti GI általában közepesnek számít. Minden 70 feletti GI magasnak számít.

A 10 alatti GL alacsony, a 10-től 19-ig közepes, a 19 és a feletti pedig magasnak számít.

A görögdinnye GI-je jellemzően 72, de GL 100 grammonként 2. Azaz a görögdinnye GL-értéke alacsony, és mértékkel fogyasztható, mint minden gyümölcs egy kiegyensúlyozott étkezés részeként.

Mit jelent ez számomra, az étrendemre és a cukorbetegségemre nézve?

A szénhidrát számolós diétáknak az a hátránya, hogy leszűkíti a nézőszögünket és az ételekben csak a szénhidrátokat vesszük szempontnak.

Ezzel hibába esünk, mert sok más szempont alapján is meg kellene vizsgálnunk az étrendünket.

Gyakori tévhit az, hogy az inzulinrezisztencia a szénhidrát bevitel miatt alakul ki. Habár a túlzott szénhidrát bevitel hozzájárulhat ehhez az állapothoz, de nem vonhatjuk kizárólagosan felelősségre.

Az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség (aminek az alapja az inzulinrezisztencia), tulajdonképpen nem egy valami rejtélyes betegség, hanem annak a jele, hogy az anyagcsere folyamatok nem működnek rendesen, amihez az anyagcserében szerepet játszó hormonok egyensúlyának felborulása is hozzájárul.

Emögött a jelenség mögött pedig a sejtek szintjén, a sejtek belsejében van a hiba, a sejtek funkciója nem megfelelő. A sejtek egészséges működéséhez pedig nagyon sok vitaminra, antioxidánsra, ásványi anyagra, növényi kémiai tápanyagra van szükség.

Tehát ha ezeknek a betegségeknek az okát szeretnéd kezelni, akkor minél több olyan ételt kell fogyasztanod, ami természetes vitamonokban és tápanyagokben gazdag! Ebben a friss gyümölcsök és zöldségek alapvető szerepet játszanak, tehát a görögdinnye egy jó étel, és lehet enni, de ha cukorbeteg vagy, akkor mértékkel egyed és figyeld a vércukorszinted reakcióját!