Oxálsav túltengés szindróma

HA SZÁMOS ORVOSI VIZSGÁLAT ÉS KEZELÉS UTÁN A PANASZAI MÉG MINDIG FENNÁLLNAK – LEHET, HOGY AZ OXÁLSAV ÁLL A HÁTTÉRBEN?

Az orvosi szakirodalom az oxálsavat elsősorban a vesekövekkel kapcsolatban említi meg. A veseköveken kívüli oxálsav eredetű problémákról nagyon kevés ismeretanyag található, és a legtöbb szakember nem rendelkezik mélyebb ismeretekkel ebben a témában.

Pedig az igazság az, hogy sok-sok ember szenvedhet az oxálsav túltengés tüneteitől. Ez a probléma nagyságrendekkel gyakoribb, mint gondolnánk. Ennek a tünetei sokrétűek lehetnek, és a vesekövesség csak egy kisebb százalékban fordul elő közöttük, nem az lesz a vezető panasz.

Nézd meg az oxálsav diéta kurzust

Az oxálsav tudatos diéta kurzus egyedi módon, elsőként Magyarországon az

oxálsav okozta problémák kezelésére ad megoldást!

Gábor – 43 éves mérnök. Évek óta szenvedett emésztőrendszeri panaszoktól. Számos szakorvossal konzultált, számos diétaformát kipróbált, de a tünetei nem javultak. Állandó puffadás és kellemetlen hasi görcsök jellemezték a napjait. Egy ismerőse azt javasolta neki, hogy hagyja el a mindennapos spenót fogyasztást, amit évek óta alkalmazott abban a hitben, hogy az milyen egészséges. (A spenótnak rendkívül magas az oxálsav tartalma.) A spenót és a többi magas oxálsav tartalmú étel elhagyása után heteken belül rendbejött az összes emésztőszervi panasza.

Erzsi – 58 éves, kozmetikus. Fiatal kora óta szenved húgyúti panaszokkal. Számos antibiotikum kúrán van túl, habár a tenyésztések többsége negatív szokott lenni. Miután hallott az oxálsav okozta problémákról, rájött, hogy a diétájával éveken keresztül túladagolta magának az oxálsavat. Megtanulta az alacsony oxálsav tartalmú diéta alapelveit és két hónap alatt 90%-ban javultak a tünetei.

MI AZ AZ OXÁLSAV?

Az oxálsav egy egyszerű sav, amely tulajdonképpen egy anyagcsere végtermék. Származhat növényekből vagy kis mennyiségben előállíthatja a szervezetünk (kivéve, ha egy ritka genetikai betegségben szenvedünk, amelyben túl sok oxálsavat termel a májunk). Az oxálsavnak különböző formái vannak, mint például a szabad oxálsav, az oldékony oxálsav (Na-oxalát, K-oxalát), amelyek könnyen feloldódnak és felszívódnak, valamint a stabil kristályos formák (kalcium-oxalát, magnézium-oxalát, vas-oxalát), amelyek nem oldódnak fel könnyen, és a kalciummal kialakított kapcsolatuk a legerősebb. Az oxálsavat a szervezetünk a vizelettel választja ki, ezért néha a vizeletvizsgálat során is látható a kikristályodott kálcium-oxalát.

oxálsav érzékenység betegség

Magas oxálsav tartalmú ételek

spenót, sóska, mángold, céklalevél, csillaggyümölcs, feketeszeder, rebarbara, mandula, dió, mogyoró, szezámmag, chiamag, kesudió, szójabab, tarkabab, feketebab, hajdina, édeskrumpli, főzőbanán, kakaópor, kurkuma és fahéj.

oxálsav érzékenység betegség

Alacsony oxálsav tartalmú ételek

bordáskel, fodroskel, rukkola, saláták, vizitorma, karfiol, brokkoli, káposzta, kelbimbó, cukkini, uborka, retek, sütőtök, tök, alma, avokádó, szőlő, dinnye, őszibarack, citrom, hagyma, fokhagyma, fehérbors, kukorica, fehérrizs, lenmag, fehérbab, vörösbab, sárgaborsó, hús, hal, tojás és tej.

ALAPVETŐ TUDNIVALÓK AZ OXÁLSAV TARTALOM TÁBLÁZATOKRÓL:

  • A növényeknek különböző alfajai vannak, és ezeknek különböző oxálsav tartalmuk lehet, például a babok között: fehérbab, tarkabab, vörösbab, feketebab, szójabab stb., a krumplik között – vörös, fehér, sárga, kék stb. Míg az egyik alfaj magas, addig a másik alfaj alacsony kategóriába is tartozhat.

  • Ha ugyanazt a növényt többször is megmérik, különböző értékeket találhatnak. Az eredményeket befolyásolhatja, hogy mikor és milyen módszerrel mérték meg, valamint a termőföld minősége és a növény növekedési szezonja.

  • Az alacsony vagy magas oxálsav tartalmat több módon lehet meghatározni, például 100 grammra vonatkoztatva, vagy egy szokásos adagra vonatkoztatva. A táblázatokban általában a 100 g-ra vetített mennyiséget tüntetik fel. A szokásos adag ennél több vagy kevesebb is lehet, pl. krumpli esetében 300 g, míg feketebors esetében csak 0,1 g.

  • Az oxálsav mennyisége és felszívódása is változó lehet. A teljes oxálsav tartalomnak van egy oldékony és egy stabil só (kalcium-oxalát) része. Például az édeskrumpli magas oxálsav tartalommal rendelkezik, de nagy része nem oldékony.

  • Nem szabad általánosítani és egész ételcsoportokra vonatkoztatni az oxálsav tartalmat. Nincs egyetemes lista, és egy adott ételcsoport több kategóriába is tartozhat attól függően, hogy mikor és milyen módszerrel mérték meg az értékeit. Fontos, hogy ne csak felületes táblázatokra támaszkodjunk.

MI BEFOLYÁSOLJA AZ OXÁLSAV FELSZÍVÓDÁSÁT?

mangold oxálsav

Az oxálsav felszívódását több tényező befolyásolja. Az egyik fontos szempont a bélben jelen lévő kalcium mennyisége. Ha kálciummal együtt fogyasztjuk, a kálcium megköti az oxálsavat, és a széklettel kiürül. Ezen kívül a bélfal állapota és a bélflóra egészsége is szerepet játszik az oxálsav felszívódásában. Áteresztő bél esetén is több kerül a bélből a vérkeringésbe. Az epetermelés épsége is befolyásolja a felszívódást, ugyanis ha nem szívódik fel a zsír, a zsírok megkötik a kálciumot, és több oxálsav szívódik fel. Bélműtétek, pl. bypass, rövid bél szindróma, gyulladásos bélbetegségek, pl. Crohn betegség, gyógyszerek, amelyek gátolják a zsír felszívódását, szintén befolyásolják ezt.

Az oxálsav egyéb károkat is tud okozni a bélben. Megköti az ásványi anyagokat, például a kálciumot, magnéziumot, vasat stb., így hiányállapotok alakulhatnak ki, hiába fogyasztjuk ezeket az tápanyagokat. Az oxálsav kristályok tűszerűek lehetnek, amely irritálhatja a bélfalat, bélgyulladást és egyéb bélproblémákat is okozhat.

Szervezetünk a túl sok oxálsavat ki tudjuk választani a bélbe, de ez is újra fel tud szívódni. A legtöbb oxálsavat a vizelettel választjuk ki. A vizeletben lévő oxálsav ha túl magas koncentrációban van és kikristályosodik, akár veseproblémákat is okozhat. A vizelet oxálsav tartalmának mérése azonban nem mérvadó, mert a vizeletben gyakran alacsony az oxálsav szintje, holott a szervezet lehet túlterhelt.

chia mag oxálsav
oxálsav édes krumpli

Ha a testünk nem tud hatékonyan megszabadulni a túl sok oxálsavtól, illetve, ha túl nagy a bevitel mértéke, akkor nem tud mást tenni, minthogy tárolja. A tárolás a testünk bármely pontján megtörténhet: elsősorban a sejtek belsejében, az ízületekben, csontokban, izmokban, kötőszövetben, szemben, fogakban, ínyben, ováriumban, herékben, mellszövetben, agyban, fülben, stb.

Szeretnél még többet megtudni az oxálsavról?

Szeretnéd kipróbálni az alacsony oxálsav diétát, és megkapni az összes, jelenleg elérhető szakmai információt róla?

Ajánlom az oxálsav tudatos diéta kurzusomat!