A legújabb tudományos ismeretek alapján, bizonyos tünetek összefüggésbe hozhatóak azzal, hogy az ételekben mennyi oxálsav található meg. Sajnos sok olyan étel, amiről korábban azt hittük, hogy nagyon egészséges, sok oxálsavat tartalmaz. A legtöbb embernek nem lesz panasza ezektől. De vannak bizonyos emberek, akik másképp reagálnak rá, vagy genetikai és egyéni okok miatt, vagy pedig egyszerűen hosszú ideig tartó nagy mennyiségű oxálsav fogyasztása miatt. Az oxálsav felhalmozódhat a szervezetben, különféle panaszokat okozva.
Tünetek, amik a túlzott oxálsav felhalmozódás miatt jelentkezhetnek:
- Hólyagfájdalom, húgyúti fertőzés szerű jelek, vesekő megjelenése
- Nemi szerv táji fájdalom
- Égő, szúró fájdalom bárhol a testedben – izületi, izom, szem, száj, végbél, vesetájék stb.
- Rossz alvás vagy fejfájás
- Egyéb idegrendszeri panaszok (szorongás, pánik, depresszió, agyi köd, stb.)
- Emésztési panaszok
- Légzési nehézség
- Gombás fertőzések
- Fogíny gyulladás
- Hormonális vagy menstruációs rendellenességek
- Hisztamin vagy szalicilát érzékenység
Magas oxálsav tartalmú ételekre példa:
spenót, céklalevél, mángold, mandula, mandulatej, mák, dió, kesu, mogyoró, édeskrumpli, főzőbanán, cékla, kakaópor, fahéj, chiamag, kurkuma, glutén-mentes lisztek, rebarbara, stb.
A jóból is megárt a sok alapelve alapján, az alábbiakra szeretném felhívni a figyelmeteket.
Zöld levelek: spenót, sóska, céklalevél, mángold – ezeket jobb elkerülni – helyette használd ezeket: fodros kel, bordás kel, rukkola, káposztafélék, saláták
Zöldségek: ezekből keveset használj, azt sem minden nap: főzőbanán, édeskrumli, cékla
Gyümölcsök: ezeket kerüld el: rebarbara, csillaggyümölcs, amla (indiai bogyós növény)
Növényi tejek: na használj mandulatejet – a legjobb növényi tej ez lesz: kókusztej, zabtej, rizstej vagy lenmagtej
Csonthéjasok: ha mandulát, kesudió, diót vagy mogyorót eszel, akkor max. néhány szemet egyél
Magok: chiamag, kendermag, szezámmag – ha használod, keveset és azt sem minden nap, ha tudod inkább kerüld el a mákot. Ezeket szabadon fogyaszthatod: lenmag (akár minden nap egy evőkanállal) napraforgómag, tökmag, dinnyemag
Porok: fahéj, kakaópor, kurkuma – ha használod keveset használj és azt sem minden nap
Ha úgy gondolod, hogy sok olyan dolgot fogyasztasz, aminek magas az oxálsav tartalma, és a fent megemlített tüneteket is észlelted, akkor érdemes lesz megnézned az oxálsavról készített videómat:
Az oxálsav megértése 1. rész
Az oxálsav megértése 2. rész
Ez a kérdőív segít abban, hogy megtudd, nálad az oxálsav problémát okozhat-e:
https://forms.gle/C4rMwJ66dQNpPfoa9
Ha szeretnél további információkat kapni az oxálsavval kapcsolatban, esetleg érdekelne az oxálsav tanfolyam, akkor pedig itt tudsz feliratkozni a várólistára: