A hajhullás igen gyakori jele az inzulin rezisztenciának vagy akár a policisztás petefészek szindrómának (PCOS). Egy 2000-es években Finnországban lefolytatott tanulmány során 324 fő hajának állapotát és labor leleteit vizsgálták, a dohányzási szokásokkal és a krónikus betegségek gyógyszeres kezelésével, figyelembe véve a családi háttéradatokat is.

A kérdőíves és laboros vizsgálat során kiderült, hogy a kiterjedt hajhullás gyakorisága (a Ludwig-féle skálán legalább II-es vagy III-as fokozat) meglehetősen magas volt (31,2%).

Az inzulinrezisztenciával kapcsolatos paraméterek, mint a derék- és nyakkörfogat, a hasi elhízás deréktól csípőig mérve az átlagos inzulinkoncentráció (11,3 mU/l versus 9,95 mU/l, p=0,02) vagy a vizelet albumin-kreatinin aránya (1,80 versus 1,58, p=0,01) szignifikánsan magasabb volt a kiterjedt hajhullásban szenvedő nőknél, mint azoknál, akiknek normál tartományba esik, vagy csak minimális hajhullással (I. fokozat a Ludwig-skálán) rendelkeznek.

A nyak- vagy derék körfogat legmagasabb ötödébe tartozó nőknél szignifikánsan megnőtt a kiterjedt hajhullás kockázata a normál hajú vagy minimális hajhullásúakhoz képest.

A vizsgálat eredményei szerint a hajhullás, mint tünet meglehetősen gyakorinak számít.

Vagyis ha az utóbbi időben nagyon elkezdett hullani a hajad, mindenképp érdemes megnézni, nehogy Te is érintve legyél inzulinrezisztenciával!

Ha már tudod, hogy IR-ed van és hullik a hajad, akkor sincs ok az aggodalomra!

Számos módon lehet segíteni rajta, amelyek a teljesség igénye nélkül a következők:

– D vitamin, E-vitamin szedése

– B12,B7 vitaminok

– vas, szerves szelén és cink kapszula

– hajhullás elleni sampon és hajszesz (pl. Plantur 39, Alpecin koffein mentes sampon, Bánfi termékcsalád)

– zöldárpa kapszula vagy por

– Rozmaring olaj (doTerra)

– Mertz kapszula

Fontos: Az egészséges és tápanyagokban kiegyensúlyozott táplálkozás bevezetése a legfontosabb és leghatékonyabb megoldás erre a problémára is, azaz azt semmilyen csodaszer avgy vitamin nem helyettesíti!