Az inulin egy élelmi rost, amelyet a szervezet gyakorlatilag nem használ. Ennek ellenére sokat tesz az egészségedért. Itt olvashatod, hogyan működik, és mire érdemes odafigyelni.

Az inulin a növények energiatartaléka, de az emberi szervezet egy fontos táplálék forrása is. A perbiotikumokhoz tartozik. Egyes növények, például a csicsóka vagy a paszternák, inulint tárolnak gumóikban és gyökereikben. Összetett fruktóz vegyületekből áll, egy szénhidrát, amelyben a növény az energiát tárolja.

Ha például csicsókát eszel, az inulin gyakorlatilag emésztetlenül halad át a gyomron és a vékonybélen. Az emberi anyagcsere nem rendelkezik olyan emésztőenzimmel, amely feldolgozná az inulinban lévő növényi energiát. A bélbaktériumok csak a vastagbélben lévő inulinban lévő fruktózt tudják hasznosítani.

Miért fogyasszuk akkor?

Az inulin:

     elősegíti az egészséges bélflóra kialakulását. A Spectrum of Science arról számol be, hogy az egészséges bélbaktériumok elsősorban a fruktózmolekulákat dolgozzák fel energiaforrásként. A jó bifidus baktériumok elterjednek, és ezáltal kiszorítják a patogén baktériumokat a bélben.

     aktiválja az emésztést és enyhíti a székrekedést. Az inulin megköti a folyadékot és megduzzad. Ez elősegíti a bélmozgást, és így biztosítja a rendszeres kiürülést.

Az inulin egyéb hatásai, amelyek különösen előnyösek a cukorbetegek számára:

     Kevés kalória: A szervezet nem tudja felhasználni az inulinban lévő növényi eredetű energiát, ezért alig van kalória vonzata.

     Jóllakottság: A duzzadt inulin miatt hosszabb ideig érzi jóllakottnak magát az ember.

     Vércukorszint: A vércukorszint állandóbb marad, mert az anyagcsere lassabban szív fel más tápanyagokat.

A tanulmányok azt sugallják, hogy a rost inulin megkönnyíti a szervezet számára a kalcium felszívódását a csontok számára. A kutatók azt is vizsgálják, hogy az inulin szerepet játszhat-e a csontritkulás kezelésében.

Inulin az élelmiszeriparban:

Az inulint az élelmiszeriparban is gyakran használják, mivel az inulin zsírszegényebbé teszi a joghurtot, és kevesebb kalóriát tartalmaz.

Alig tartalmaz kalóriát, édes ízű és egészséges is, ami érdekessé teszi az anyagot az élelmiszeripar számára. A gyökércikóriát általában az iparilag feldolgozott inulin forrásaként használják.

A funkcionális élelmiszereket kifejezetten úgy tervezték, hogy bizonyos egészségügyi előnyöket biztosítsanak. Így gyakori a prebiotikus élelmiszereknél történő felhasználása is.

A prebiotikus élelmiszerek az egészséges bélflóra elősegítésére szolgálnak. Többek között meg kell akadályozniuk a vastagbélrákot, vagy javítaniuk kell a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. A probiotikus élelmiszerekkel ellentétben a prebiotikus élelmiszerek tartalmaznak tápanyagokat a bélbaktériumok számára, de nem tartalmaznak probiotikus baktériumokat. Mivel az inulinban lévő fruktóz édes ízű, és nem terheli meg a vércukorszintet, ezért az inulin tartalmú élelmiszerek, amelyeket a cukorbetegek számára fejlesztettek ki, egy gyakran kutatott téma.

Inulin tartalmú természetes zöldségek: paszternák, csicsóka, póréhagyma, spárga, articsóka, hagyma és fokhagyma

Ezeket a zöldségeket általában könnyű gondozni, és a kertben is termeszthetjük őket, vagy megtalálhatjuk őket helyben a biopiacokon vagy közvetlenül a biogazdálkodóktól.

Mellékhatások:

Az inulin kellemetlen mellékhatásokat okozhat étkezés után.

A Spectrum of Science elmagyarázza, hogy a bélbaktériumok gyorsan fermentálják az inulint. Ennek eredményeként az érzékeny vagy irritált belek felfúvódással vagy akár hasmenéssel is reagálhatnak.

Forás:

Inulin: Wirkung, Nebenwirkung und Anwendung