A kelkáposzta (Brassica oleracea var. sabauda L. Capitata) egy káposztafajta, amelynek a levelei sötétzöld színűek. A kelkáposztának jól vízelvezető talajra van szüksége hűvös éghajlaton a növekedéshez. Elsősorban Európában honos. A 16. század körül alakult ki a mai formája. A Brassica növényfaj részeként ebbe a családba olyan élelmiszerfajták tartoznak, mint a brokkoli, a kelkáposzta, a kínai kel, a karfiol és a káposzta. Főszezonja áprilistól novemberig tart.

A kelkáposztát különféle receptekhez lehet használni. Jól kombinálható gesztenyével, köménnyel, borókabogyóval, almával, zsályával, hagymával, kapros édesköménnyel és tormával. Hozzáadható levesekhez és olívaolajjal meglocsolva is lehet simán kisütni.

Növény jellemzői

A kelkáposzta kétéves zöldség, amely 20-60 cm magasra is megnő. A növény tömör, kerek – lapított vagy hegyes fejet növeszt, amely göröngyös, átlapolt, hullámos, göndör levelekből áll. A növény kis, négyszirmú sárga virágait a nyári szezonban viseli.

Tápérték

70 gramm nyers kelkáposzta elfogyasztásával 19 kalóriát, 1,4 gramm fehérjét, 0,07 gramm zsírt, 4,27 gramm szénhidrátot, 2,2 gramm élelmi rostot és 1,59 gramm összes cukrot biztosít.

Ugyanez az adag biztosítja a napi ajánlott vitaminbevitel 40,17%-át K-vitaminból, 24,11%-t C-vitaminból, 14%-t B9-vitaminból és 10,23%-t B6-vitaminból.

Az ásványi anyagok között meg kell említeni a következőket: 24 mg kalcium, 0,28 mg vas, 20 mg magnézium, 29 mg foszfor, 161 mg kálium, 20 mg nátrium, 0,19 mg cink, 0,043 mg réz, 0,126 mg mangán és 0,6 mg µg szelén (a fent említett adagban).

A benne található több száz fitokémiai anyagok között felsorolhatjuk a tiocianátokat, a luteint, zeaxantint, szulforafánt, indol-3-karbinolt, stb. A karotenoidok felszívódásához szükséges kis mennyiségű olaj fogyasztása, mert zsírban oldódóak.

Egészségre gyakorolt jó hatásai

Ezeknek a tápanyagoknak milyen hatásai vannak a különböző egészségügyi problémákra? Néhány példát szeretnénk felhozni:

    Támogatja az agy egészségét

A kelkáposzta rendkívül gazdag K-vitaminban. A K-vitamin részt vesz a szfingolipid metabolizmusában, amely a sejtek sejtmembránjában található, természetesen előforduló molekulák. A tanulmány kimutatta, hogy a K-vitamin gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amely megakadályozza a szabad gyökök által okozott károsodások által okozott oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz károsítja a sejteket, és hozzájárul az olyan egészségügyi betegségekhez, mint a Parkinson-kór. Alzheimer-kór és szívbetegségek.

     Rákmegelőző hatású

A K-vitamin továbbá segít csökkenteni a vastagbél-, prosztata-, orr-, gyomor- és szájrák kialakulásának esélyét. A tanulmány azt mutatja, hogy a májrákos betegek magas K-vitamin-bevitele elősegíti a máj működésének javítását. A K-vitamin fogyasztásának növelése csökkenti a rák és a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját.

    Az ínyre és a fogakra gyakorolt jó hatás

A C-, A-, D- és K-vitamin-szegény étrend összefügg a fogszuvasodás és az ínybetegségek esélyével. A vitaminokban gazdag élelmiszerek fogyasztása elősegíti a fogak és a csontok mineralizációját. Az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszerek segítik a szájban lévő baktériumok kontroll alatt tartását. A K-vitamin együttműködik a többi vitaminnal és ásványi anyaggal, amelyek gátolják a zománcot károsító és fogszuvasodást okozó baktériumokat.

     Szabad gyök megkötő hatás

A kelkáposzta kíváló C-vitamin forrás. A C-vitamin egy antioxidáns, amely megakadályozza a szabad gyökök, a szennyező anyagok és a mérgező vegyi anyagok károsodását. A szabad gyökök olyan egészségügyi betegségeket eredményeznek, mint a szívbetegség, a rák és az ízületi gyulladás. A szabad gyökök felhalmozódhatnak a szervezetben az élelmiszer lebomlása során, valamint dohányzás, füst vagy sugárzás hatására.

     Támogatja a szív egészségét

A benne lévő B vitamin segít csökkenteni a vér homocisztein szintjét. A homocisztein növeli a stroke és a szívroham rizikóját. Rendszeres fogyasztása segít alacsonyan tartani a homocisztein szintet, és pozitív hatással van az ásványi anyagok anyagcsere folyamataira, valamint antioxidáns aktivitásra. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a magas folsavbevitel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek esélyét azokhoz képest, akik kevesebbet fogyasztanak.

     Terhesség

A kelkáposztában megtalálható folsav az egészséges terhesség létfontosságú vitaminja. A terhesség alatti folsavhiány idegcső-rendellenességeket, például anencephaliát, spina bifidát, szívszövődményeket és végtag-rendellenességeket eredményez. A folsav koenzimként működik az egyszeri széntranszferben az aminosavak metabolizmusában és a nukleinsavak szintézisében. A folsav elengedhetetlen a DNS másolásához és új sejtek kialakításához. A csíráztatott bab, a leveles zöldek, a citrusfélék és az avokádó is folsavban gazdag élelmiszerek.

     Segíti az emésztést

Magas rosttartalma segíti az emésztést. A rostok továbbá felgyorsítják a salakanyagok kiürülését, ami megakadályozza a puffadást, az emésztési zavarokat és a székrekedést. Az oldható rostok felszívják a vizet, amely viszkózus és kocsonyás anyaggá alakul át, és táplálja a bélbaktériumokat, ami szintén javítja az emésztést. A rostoknak vízre van szükségük a hatásokhoz. Ezért sok vizet kell inni az emésztés megkönnyítése érdekében.

     Cukorbetegségre gyakorolt jó hatás

Az oldható rostok lassítják az emésztést és egyensúlyban tartják a vércukorszintet. Növeli az inzulin érzékenységet, és szabályozza a vércukorszintet. Fordított összefüggés van az élelmi rostokban és a vérben lévő glükóz szintje között.

A fitokémiai tápanyagok szerepe

A kelkáposztában található fitokémiai anyagok antioxidáns, gyulladáscsökkentő, sejtvédő és rákmegelőző szerepet is betöltenek. Segítenek a szív- és érrendszer karbantartásában is. Ugyanezek az anyagok a máj méregtelenítő kapacitását is nagy mértékben megnövelik!

Források:

Savoy Cabbage – Brassica oleracea

https://www.nature-and-garden.com/health/savoy-cabbage-health-benefits.html